Om oss

Om oss

Styrelse sedan årsmötet 14 april 2023

Ordförande: Perry Göransson 0705-586530

Sekreterare: Kerstin Lindskog-Eriksson

Kassör: Per Warg

Ledamot: Christer Nygren

Ledamot: Gunilla Andir

Ledamot: Gunilla Thörn

Suppleant: Maria Leskinen

Suppleant: Anki Lundh

Suppleant: Marianne Groth


Verksamhet

Södertälje Kammarmusikförening drivs ideellt av entusiastiska eldsjälar som älskar denna form av musicerande. I kammarmusiken får man en personlig kontakt med musikerna och musiken. Deras samspel går rakt in i själen och stundtals smälter man själv in i musikernas innerliga sfär. Dynamiken är högst levande vare sig den stegras till ett öronbedövande orosmoln eller omvandlas till ett viskande fågelläte. Kammarmusiken är alltid närvarande och berör.


Bakgrund

Södertälje Kammarmusikförening har med stolthet kunnat presentera artister från New York, Paris och Göteborg till lokala stjärnor som idag verkar internationellt. Våra konserter var under de första 30 åren förlagda till S:ta Ragnhildsgårdens scen som Södertälje församling ställde till förfogande. Konserterna är alltid på en lördag, lagom till att folk har avslutat sina ärenden i Södertälje centrum.


Inte alla städer i vårt land är förunnade en kammarmusikförening och här i Södertälje kan vi tacka några musiksjälar som grundade föreningen 1984. Musiklivet i Södertälje blomstrade med kända artister som besökte stadens scener och en musikskola som genererade högklassiga musiker på löpande band. Man anordnade en dagslång konsert med ett stort antal ensembler och solister och snart tog föreningen form.


Som tillfällig förste ordförande valdes tonsättaren och kyrkomusikern John Lidström och förste ordinarie ordföranden blev Ingemar Lundkvist, kulturproducent. Snart började konserter arrangeras på löpande band (se konsertarkivet). Röntgenläkaren och instrumentalisten Gunnar Wikström blev ordförande och läkartraditionen fortsatte när Peter Pehrzander tog över ordförandeklubban 1994. Sedan dess har Södertälje Kammarmusikförening varit en stabil institution för arrangering av kammarmusikkonserter tack vare Peter Pehrzanders idoga arbete.


En verklig klippa genom åren har Gunvor Segerbrant varit. Gunvor har varit med längst och verkat både som kassör och ledamot med mycket goda relationer till bland annat kammarmusikförbundet. Andra personer som bör nämnas är sekreteraren Håkan Zetterquist som kom med många geniala idéer och Gunnel Wallenius för sin noggranhet som kassör.


Bland höjdpunkterna kan nämnas när cellisten och tidigare styrelsemedlemmen Erik Bohlin fick en av sitt livs drömmar förverkligad inom föreningens ram, när man med Lars Fresk som primarie för en fullsatt sal uppförde Schuberts stora C-durkvintett. Ett annat evenemang var när församlingen, kulturförvaltningen och kammarmusikföreningen slog ihop sina påsar och presenterade Moscow Chamber Orchestra i en gratis konsert i S:ta Ragnhilds kyrka. En musikalisk högtidsstund för de 350 i publiken. Inom föreningen har två jubileumsskivor med pianisten Sylvia Karpe spelatsin och musik av Södertäljekompositörerna Elias Zazi och Albert Schnelzer har framförts av Elias Zazi framfördes stråkkvartett Yearning of the dawn och hans pianotrio Tone of passion inom föreningens regi. Senare blev han själv orförande i kammarmusikföreningen (2011-2013). Sedan våren 2013 är det Perry Göransson som håller i ordförandeklubban inom föreningen.


När musikprogrammet plockas ihop anpassas det efter kammarmusikföreningens publik. Då är det styrelsen som har det angenäma problemet att välja och vraka bland alla erbjudande som kommer in från olika musiker i landet. Musikerna och ensemblerna som anlitas håller alltid hög klass även om namnen inte alltid är välkända.